Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Vzpomínáme Květina jako výrazový prostředek

Květina jako výrazový prostředek

Říká se, že „ženu květinou nezarmoutíš“, v běžném životě tak používáme květiny a květinové vazby při různých slavnostních příležitostech, nebo v časech plných lásky a radosti. To se obvykle řídíme vlastním citem, nebo preferencí obdarované osoby, v drtivé většině případů ženy.

Něco jiného je však situace, kdy někdo odejde z našeho světa. Ať se jedná o příbuzného, známého či kamaráda, muže i ženu. Když přijde smrt, květiny sehrávají zcela jinou roli, jsou nositelem úcty, výrazem smutku, sounáležitosti. Už se netrápíme myšlenkou, že „kytky jsou pro holky“, květinový dar – jak se smuteční vazby v profesionální řeči označují je jakýmsi naším poslem.  Je totiž možné a žádoucí jej opatřit smuteční stuhou, která nejen že podtrhne krásu květin, ale zároveň na světlo vynese vzkaz na poslední cestu: např. „Nikdy na Tebe nezapomenu, s láskou Jirka“

Na pohřbu se obvykle používají specifické druhy květin a typy květinových darů. Výběr mohou ovlivnit místní tradice, kulturní zvyklosti, náboženství a osobní preference. Některé z běžných typů květin a květinových aranžmá, které se často používají na pohřební vazby, zahrnují druhy květin, které mají svoji skrytou symboliku:

•    Lilie: Lilie jsou symbolem obnovení a obnovy, a jsou často považovány za květiny spojené s duší zesnulého. Bílé lilie obvykle vyjadřují čistotu a nevinnost. Mohou nést i výraz nesmrtelnosti. Kytice lilií – dejme tomu, krásné a pompézní. Ovšem stejně jako u ostatních solitérních typů jako je Orchidej a Kala, i tady vynikne krása v detailu. Bílé Lilie namíchané s bílými Chryzantémami je jedna z nejkrásnějších vazeb v kategorii Lux.

•    Růže: Růže jsou tradičním symbolem lásky a úcty. Červené růže mohou vyjadřovat lásku a vážnost, zatímco bílé růže symbolizují čistotu a odchod. Vynikají škálou červených a rudých růží, kdy z lásky věnujeme červené, s úctou se kloníme k rudým, tmavým. Jejich vznešenost a barevná škála může být použita i jako erbovní, nebo firemní barvy pro vazby květin i věnců.

•    Chryzantémy: V mnoha kulturách jsou Chryzantémy neboli Listopadky považovány za květiny spojené s pohřbem. Jsou symbolem trvalosti a respektu k zesnulému. V některých zemích jsou však považovány za smutné květiny, a proto se jim lidé vyhýbají. Není to smutná květina, je to naopak velmi hravá, krásná květina a vznešená květina. Jinak by nebyla v Japonsku symbolem císařského rodu a nezdobila japonskou královskou pečeť. Její obrovskou výhodou je škála barev a tvarů, od jednoduchých kytiček připomínající kopretiny až po bohaté mnohalisté polokoule soupeřící krásou třeba s pivoňkami.

•    Gerbery: Gerbery jsou považovány za květiny vyjadřující upřímnou úctu k zemřelému. Mohou být v různých barvách, které vyjadřují různé emoce. Tato okrasná květina na dlouhém štíhlém stvolu, pojmenované po německém botanikovi je nositelem pestrých barev, které umožňují vyjádřit veškeré emoce, ale zároveň je lze barevně využít v případě firemního daru. Navíc, každá jednotlivá gerbera vypadá jak rozesmáté slunce.

•    Kalichovky: Kalichovky, zkráceně kaly symbolizují smutek a ztrátu. Jsou často používány na pohřbech k vyjádření hlubokého soucitu s rodinou zesnulého. Jedná se o velmi vznešené a hrdé květiny vysokého vzrůstu, což umožňuje floristkám využití jednotlivých květů jako solitérních hvězd v míchaných kyticích.

•    Orchideje: Orchideje mohou vyjadřovat vznešenost a krásu. Jsou elegantní a mohou být vhodné pro vyjádření úcty k zesnulému. Navíc neexistuje asi tajemnější květina, než je Orchidea. Využívají se většinou jako šperky umístěné ve vazbách z jiných květin, ale lze je objednat i jako jednotlivé květiny pro osobní rozloučení u hrobu, nebo hrobky.

•    Karafiáty: Karafiáty, neboli Hvozdíky si musely znovu vybojovat svoje místo na slunci, pokud se bavíme o České republice. Jedná se totiž o nejčastěji užívanou květinu v období komunismu a normalizace, což jim po revoluci setnulo hlavu. Trh byl krásou karafiátů v rudých barvách totálně i totalitně přesycen. V posledních letech je však opět velmi žádán pro svou hravost a pestrobarevnost. Barevné možnosti navíc dávají obrovský potenciál pro vyjádření emocí, zejména pak vzácné karafiáty v černé barvě.

•    Kytice v tvaru srdce: Kytice utvořená do tvaru srdce může být výrazem lásky a smutku nad ztrátou. Nejčastěji se skládají z růží, v různých barvách, od světlounkých čajových, až po temně rudé, karmínové, ozvláštněné třeba kontrastním okrajem. Květinové dary ve tvaru srdce mohou být od malého osobního daru, až po obrovská srdce křičící do celého světa hlubokou ztrátu blízkého člověka. Navíc, jak zpívá božský Karel: Srdce nehasnou!

•    Kytice uspořádaná do věnce: Věnce jsou často umísťovány na rakev a symbolizují věčnost a nesmrtelnost. Používají se od klasických rodinných pohřbů přes firemní až po státní obřady. Věnec je naprostou stálicí mezi květinovými dary a proto i zde se snažíme přinášet svěží vzhled do zaběhnutých tradic. Dokážeme pro vás vytvořit jak věnce tradiční, s využitím zeleného chvojí, tak věnce moderní, postavené na bázi z oasisu. Anebo můžete jít úplně jinou cestou a objednat si věnce připomínající rozkvetlou louku plnou barev.

•    Kytice zvaná Parter: Parter je zcela specifická vazba, která by se dala přirovnat k rozkvetlému koberci. Nedá se jen tak přinést, je nutné jej dovézt a instalovat, ovšem efekt rozkvetlé louky, nebo honosné vlny květin je absolutně nezapomenutelný. Může sloužit jak k výzdobě stolu, tak v našem případě pokrýt část rakve. Pokud zvolíte Parter z lučního kvítí a doplníte jej podobnými věnci, život bude i při ztrátě bližního trochu snesitelnější.


Jak jsem psal na začátku, je dobré brát v úvahu kulturu, tradice a náboženství zemřelého a jeho rodiny při výběru květinových darů na pohřeb. Na druhou stranu, je to vaše osobní vyjádření a poděkování za společně strávený čas. Květinové dary jsou takové malé ostrovy radosti v moři plném smutku. Květiny jsou produktem lásky, která přemůže i smutek. Jsou to i drobné odpustky vetknuté do voňavé krásy. Bez květin se neobejde ani oslava štěstí z narození, ale ani oslava života v podobě smutečního obřadu. Květinou nikoho neurazíš, ale vždy prokážeš lásku, pochopení, smutek, radost ze společných chvil a poděkování, stejně jako žádost o odpuštění a smíření.
Květiny jsou stvořeny být našimi posly a prostředníky k vyjádření.

Proto jsme věnovali obrovské úsilí k vytvoření našeho on-line objednání květin. Je to takové naše online květinářství. Najdete zde květiny na pohřeb, věnce na pohřeb, rozmanité květinové vazby, prostě všemožné květinové dary na pohřby. Naše květinové studio vám dodá vždy čerstvé květiny zformované do hodnotné kytice na pohřeb. Službu lze objednat na osobní vyzvednutí, ale mnohem více využívaná je rozvoz květin na adresu, nebo dovážka květin přímo na obřad. Vy si pouze objednáte květiny online a převezmete přímo před obřadem. Samozřejmě nejvíce využívá rozvoz květin Praha. Nejčastější adresa je krematorium Strašnice a krematorium Motol. Ale objednat květiny online, například květinové misky, můžete i na Dušičky.

Všechny objednávky květin, včetně dodávky květin na místo lze online zaplatit v našem e-shopu kartou. Jsme jediná pohřební služba, kde můžete objednat online nejen květiny, ale i pohřeb.

Snad vám pomůže náš text v rozhodování o květinách na poslední rozloučení a naše doručování květin na smuteční obřady ušetří čas a starosti navíc. A nezapomeňte na smuteční stuhu s textem, bude to součást vaší kondolence.
 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (15.9 + 28.7) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru